Sākums  > Ikdienišķās rūpes  > Ķēķis Iziet Ieiet
Izsaku viedokli
 Admina ziņojumi
 Pļāpu stūris
 Atziņas
 Jūtas un prāts
 Nerātnības
 Dalos priekā
 Sūdzos

Ikdienišķās rūpes
 Ģimene
 Ķēķis
 Māja un tehnika
 Pašdarinājumi
 Augi
 Dzīvnieki
 Mīluļu fotogalerija
 Palīdzība zvēriem
 Labdarība

Pieredzes apmaiņa
 Lasīju, redzēju, dzirdēju
 Ēstuves
 Veselība un skaistums
 Mistiķiem un ticīgajiem
 Ceļotājiem
 Darbs un izglītība
 Grāmatvežiem

Sludinājumi
 Maiņas punkts
 Dažādi
 Pērk
 Pārdod
 Īrē un izīrē
 Iepazīšanās
 Testa sadaļa

Laipni lūgti atpakaļ!

Mīļie lasītāji un rakstītāji, sākot ar 29.03.2010 SAP-forumā ir ieviesta reģistrēšanās.
No šī brīža forumu lasīt var visi, bet, lai veiktu ierakstus, ir jāreģistrējas kā lietotājam, norādot e-maila adresi un paroli. Jaunā sistēma neierobežo lietotāju vēlmi par konfidenciālām tēmām rakstīt anonīmi, tas ir - nikus arī turpmāk ir iespējams norādīt pēc izvēles, ar nosacījumu, ka netiek izmantoti citu lietotāju aizņemtie niki, kas ir redzami "Foruma niku statistikā".

Foruma niku statistika

Forumiešu horoskopu statistika

Foruma lietošanas noteikumi

Ieteikumus un sūdzības administrācijai, lūdzu, sūtiet uz mail@sapforums.lv

 Ķēķis
 lieli gurķi
Autors: reno
Datums:   05.08.2013 17:11

Kā vēl varētu iekonservēt milzu gurķus -Latgales salāti neder. Brūnajā konservu grāmatā teikts -nomizo, sagriež gareniski un aplej ar marinādi. Kāds tā ir mēģinājis?
Pašas dobē tie milzeņi, aizmirsti, izauga -žēl āŗā mest

 Re: lieli gurķi
Autors: ses
Datums:   05.08.2013 17:38

Te savulaik bija viena ļoti laba lielgurķu marināde:
http://www.sapforums.lv/index.php?t=73690

Apmēram ap to pašu vietu bija vēl divas receptes - toreiz izkopēju, nosūtīju draudzenēm, un tās vēl šobaltdien slavē manis nosūtītās trejas receptes lielgurķiem. Pati darinājusi neesmu ;)

 Re: lieli gurķi
Autors: ses
Datums:   05.08.2013 17:43

Atradu toreiz izkopētās receptes - visas trejas ņemtas no SAPa dzīlēm ;) Diemžēl kopējot un pārkopējot daudzumdaudzas reizes pazaudējusi SAPa autores :(

Gurķi mārrutku marinādē (jāglabā labā pagrabā vai leckapī)
2 kg gurķu
1 (200gr)burciņa Spilvas mājas mārrutku
2 ēdamkarotes sāls
100 ml eļļa (var iztikt bez)
200 ml 9% etiķa
200 ml cukura
Gurķus sagriež, pievieno sastāvdaļas, izmaisa un atstāj, lai savelkas. Liek burkās. Nav nepieciešama karsēšana. Asumiņam, ja tas patīk, var piešaut tējkaroti maltu mello piparu.
__________________

Gurķi čillī mērcē

2 kg gurķi
200 ml Spilvas asā tomātu mērce
200 ml Santa Maria saldā čillī mērce
150 ml cukurs
150 ml 9% etiķis
1/2 t.k čillī pulvera
3 ēdamkarotes sāls

Gurķus sagriež ~0.5 cm ripās. Pievieno minētās sastāvdaļas. Samaisa un atstāj, lai sasulojas.

Šitie vairāk tādai ātrai ēšanai un nav karsēti, tik uzreiz pildāmi burkās un pagrabā/leckapī iekšā. ziemai droši vien, ka vajadzētu katlā kādas 10 minūtes izkarsēt (bet nevārīt) un tad pildīt burkās.
________________________

Gurķi sinepēs
(man ir pamatotas aizdomas, ka tieši uz šiem ieliku iepriekšējo linku :)

1. sagriež 4 kg gurķu ~0.5 cm ripās (ripu biezums nemazina ātrumu)

2. gurķiem pievieno:
3 ēdamkarotes rupjo sāli,
200 ml cukura,
1 tējkaroti samaltu melno piparu,
2 ēdamkarotes izspiesta ķiploka,
4 ēdamkarotes Krievu sinepes,
250 ml eļļu ar neitrālu garšu
250 ml 9% etiķa

3. ar rokām visu samaisa

4. atstāj, lai sasulojas

5. tūlītējai ēšanai tālāka apstrāde nav nepieciešama,
pāris mēnešus glabājas, ja gurķus ieliek burkās, marinādi (to, kas atsulojies) nolej nost, uzvāra, pārlej un vāku virsū. Ziemas krājumiem sterilizē ar visu burku (gurķi+marināde) vai visu kopā katlā izkarsē un tad liek burkās.

 Re: lieli gurķi
Autors: reno
Datums:   05.08.2013 18:01

Paaldies!

 Re: lieli gurķi
Autors: ses
Datums:   05.08.2013 18:05

Mans mammucis ir marinējis pa parastam - sagriežot - laikam taču, kā teikts brūnajā grāmatā - arī nebija ne vainas. Garšai. Tā struktūra man nepatika - daudz sēklu.

 Re: lieli gurķi
Autors: incis
Datums:   05.08.2013 20:20

man ļoti patīk šī recepte: lielos gurķus nomizo, tad sagriež gareniski šķēlēs, izgriež sēklas, liek burkā, un gatavo kā parastos marinētos gurķus - liek garšvielas pēc izvēles, pārlej marinādi, pasterizē.
Man ziema labi aizgāja. Ērti, kad vajag fikso uzkodu - burka vaļā, un smuki saliec šķīvī. Un, ja kas, tad daudz arī var tajā burkā iepildīt tāda veida apstrādātus gurķus.

 Re: lieli gurķi
Autors: Camma
Datums:   05.08.2013 20:52

Inci - še pieci!
Es arī tieši tā daru ar lielgurķiem. Salātos baisi labi aiziet ("rasolīšos"), pie frikadeļu un ne tik frikadeļu zupas var piegriezt.

 Re: lieli gurķi
Autors: Fio
Datums:   05.08.2013 20:57

Vai tā nebija Made, kam tās receptes? Vismaz ar mārrutkiem...
Man arī patreiz aktuāli lielie gurķi un pie tam mēs neesam gurķēdāji. Bet ārā mest patiesi žēl...

 Re: lieli gurķi
Autors: muha
Datums:   05.08.2013 22:30

Es tos gurķus sinepēs neieteiktu -garša diezgan baisa, vismaz tiem, ko man 1 ciemiņš vienreiz atveda. Taj pat vakarā atvēru burku, uzliku uz galda, pagaršoja un viebās visi klātesošie.

 Re: lieli gurķi
Autors: reno
Datums:   06.08.2013 11:14

man liekas, ka es arī kaut kad ar sinepēm esmu taisījusi, nepatika. Vakar sataisīju ar mārrutkiem, bet jāsaka, ka rezultāts arī nav diez kāds -paši gurķi pajukuši, mizas biezas...

 Re: lieli gurķi
Autors: stirna
Datums:   12.08.2013 16:29

Nu, beidzot arī es atradu lielgurķu recepti savai gaumei, tad nu tā-
1 kg gurķu;
2 gab paprikas;
1 gab sīpols;
200 g ūdens;
100 g 9% etiķis;
100 g cukurs;
1 ēdamkarote sāls;
1 ēdamkarote sinepju sēklas.
Sastāvdaļu daudzumu, protams, palielinām attiecīgi gurķu daudzumam.
Visu sagriežam kubiciņos vai strēmelītēs, kā nu kuram patīk.
Katlā ielejam u
ūdeni, pievienojam sāli, sinepju sēklas,cukuru un etiķi. Pieberam sagrieztus sīpolus un pavāram piecas minūtes.

Tad beram klāt gurķus un papriku. Vēl piecas minūtes vārām. Karstus salātiņus pildām burciņās, aizskrūvejam un apgāžam tās otrādi.
Apsedzam. Kad salāiņi ir pilnībā atdzisuši nesam uz pagrabu. (ņemts no draugu receptēm)

Uztaisīju, varu teikt - brīnišķīgi un gurķi tiešām bija makten lieli, bet sarīvējot uz rīves skaidiņās vairs nevarēja saprast, ka tie ir tādi milzeņi.

 Re: lieli gurķi
Autors: pff
Datums:   04.08.2020 22:55

Aktuāla tēma, kā reiz vajadzēs savus 6kg ieburkot, tāpēc paceļu ;)

 Atbildēt uz šo ziņojumu
 Tavs vārds:
 Tavs e-pasts:
 Temats:
 Bilde:
Informāciju par pievienotiem komentāriem nosutīt uz manis norādito e-maila adresi
  Autorizācija   *